Реінкарнація

Хвилююсь, як вперше! Ні, ведення блога для мене не є чимось новим – я раніше робив декілька спроб, при чому, як мені здається, успішних. Колись, можливо розкажу про цей досвід на інших сторінках.

А зараз в мене бачення таке, що кожен повинен мати в інтернеті свою сторінку, де він зможе ділитись своєю інформацією, досвідом і думками з іншими людьми. Також знаю, що багато людей пробує реалізувати подібні ідеї в соціальних мережах. І пам’ятаю, що у 2021 році Twitter заблокував Трампа, а значить є смисл розміщати інформацію на своїй незалежній площадці. Для цього найкраще підходить свій блог. А соціальні мережі потрібно використовувати за прямим призначенням – ділитись там посиланнями на публікації, які находяться на своєму блозі.

Вже давненько користуюсь базою MySQL на своєму компьютері. Щоб простіше було це робити установив IIS, підключив PHP, що власне і дало мені можливість установити звичайний WordPress, де я зараз і пишу цей текст. Для блога також потрібен був домен. Його я зареєстрував собі приблизно 10 років назад. Тому все що мені потрібно було зробити – це добавити додатковий запис A в панелі CloudFlare на свій статичний IP. Як плюшку одержав https, і в деяких випадках думаю пришвидшить загрузку сторінок блога. Хоча, над з’єднанням між CloudFlare і моїм компьютером також треба буде подумати, щоб налаштувати свій сертифікат – тому що зараз WordPress шокований моєю конфігурацією.

Наприклад не зразу получилось зробити відображення gravatar ( картинок користувачів ), тому що при встановленні і налаштуванні блога вказував протокол http, а скачуються вони по протоколу https. Якщо при встановленні вказувати https, то сайт не запускається. Я так розумію, що між CloudFlare і клієнтам є https, а між блогом і CloudFlare – http. Можливо саме через це WordPress не знає який протокол краще використовувати. Власне вирішив я залишити так як є, виправлю проблему коли попадеться в руки рішення, або хтось розкаже як правильно все налаштувати. Також через IIS + WordPress не получається привести URI сторінок до нормального вигляду – добавляє /index.php/ якщо пробую змінити стандартні налаштування постійних посиланнь.
В кінцевому випадку змінив багато в яких файлах код, і рішив що пора видалити всі файли і встановити заново. Після чого вже в конфігу добавив рядок: $_SERVER[“HTTPS”] = “on”; і цього виявилось достатньо, щоб все запрацювало корректно.
Встановив також тему Sparkling, з мінімальним виглядом як мені було необхідно. Зараз вже блог працює, в тому вигляді, в якому встановився “з коробки”. А значить Блог Йосифовича нарешті знову розміщений в інтернеті і можна працювати над новими публікаціями.
Також в деяких випадках подумав що потрібно буде відображати графіки і діаграми, підключив бібліотеку mermaid. Нижче приклад як вона малює діаграми.

На даний момент блог мені обходиться 6860 гривень в рік або 570 гривень в місяць:

pie %%title chart
"IP": 840
"Інтернет": 5520
"Домен": 500

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *