Що таке IIS

Частенько приходиться писати простенькі скрипти CRUD на PHP для роботи з базою даних MySQL. І постійно шукати якийсь хостинг, на який потім відправляти запити не варіант – швидко вичерпується ліміт. Прийшлось придумати як на своєму компьютері запускати PHP, і тут я зустрівся з IIS.

Значить IIS – це програмне забеспечення яке дозволяє запустити свій сайт на своєму компьютері, в моєму випадку на звичайному компьютері з Windows 10. Багацько хто зараз міг би сказати що тримати сайти і базу даних на своєму компьютері погана ідея, тому що можуть виключати електроенергію, може пропадати підключення до інтернету і набагато надійніше купляти хостинг чи віртуальний сервер. Я з цим згідний, проте для моїх задач все таки краще коли база находиться поряд, і щоб не звертатись до неї напряму з ZennoPoster мені все таки зручніше писати обробники на PHP, а вже потім працювати з базою звичайними POST чи GET запросами.

sequenceDiagram
    actor Я
Я->>ZennoPoster: Клік!
ZennoPoster->>PHP: GET
PHP->>MySQL: SELECT
MySQL->>PHP: Дані
PHP->>ZennoPoster: json
ZennoPoster->>Я: Результат

Чомусь, коли я говорю про IIS – то люди думають що це щось дуже складне. Але в реальності – потрібно просто зайти в Панель Управління і встановити галочки біля IIS. Після чого можна у Диспечері служб IIS добавити новий сайт і він буде працювати локально, без необхідності привязки домена (домен потрібен, якщо необхідно щоб сайт “дивився” в інтернет і інші люди могли одержати до нього доступ), якщо завдання саме працювати з ним за допомогою ZennoPoster.
Встановлення IIS
Є звичайно альтернатива – зараз більш популярно використовувати Docker контейнер, проте я ще не зрозумів як мені налаштувати його – декілька разів пробував, але на моїй системі він не запустився, тому завжди і повертаюсь на IIS.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *