Як підключити SQLite у проєкт ZennoPoster

З будь-якими текстовими і числовими даними можна працювати використовуючи текстові файли, таблиці Excel чи csv. Але, для того щоб порахувати сумму, середнє значення, чи вибрати строки які мають визначені властивості (наприклад містять цифру 1 в якомусь полі) набагато простіше працювати використовуючи базу данних. І тут є варіант використовувати MySQL чи SQLite.

У випадках, коли мені потрібно опрацювати дані, і є потреба звертатись до них з декількох серверів – то в цей момент мені подобається використовувати MySQL (зазвичай за допомогою PHP і PDO, формую простеньке API і працюю звичайними POST чи GET запитами).
Проте у випадках, коли мені потрібно швидко працювати з даними локально на одному комп’ютері, щоб не створювати багато тимчасових файлів мені зручно користуватись базою данних SQLite, так як вона створюється у вигляді одного файлу, і її можна копіювати разом з проектом ZennoPoster.

Проте, завжди на новім сервері у мене появляєтсья одна проблема – ZennoPoster не бачить її і не вміє з нею працювати. Для того, щоб йому допомогти, потрібно установити драйвер. Його можна завантажити на офіційному сайті, вибравши версію відповідно до розрядності операційної системи комп’ютера:

http://ch-werner.de/sqliteodbc/

У мене розрядність системи x64 тому, я завантажую завжди файл sqliteodbc_w64.exe, устанавлюю клікнувши по ньому. Весь процес я показував колись у відео ще у 2019 році, а інструкція виявиляється актуальною і зараз – тому що завжди коли потрібно установити драйвер SQLite приходиться находити його – ніяк не можу запам’ятати сайт, на якому треба його скачувати.

Власне після виконання цієї інструкції можна формувати рядок підключення до бази SQLite.
Виглядає він так:

Dsn=SQLite3 Datasource;database=C:\sqlite.db
Dsn=SQLite Datasource;database=C:\sqlite.db

Розширення файлу бази даних SQLite не принципове – можна вказувати яке завгодно. Я вказую db.
Також перед використанням у ZennoPoster я створюю таблиці у візуальному редакторі Navicat, хоча мої знайомі використовують інші клієнти для роботи з базами даних. Напевне це залежить хто до якої програми більше привик і навчився користуватись.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *